سابسیژن چیست؟
سابسیژن : جوشگاه یا اسکار به بافتی اطلاق می شود که به علت آسیب قبلی یا التهاب در نواحی مختلف پوست ایجاد شده و در صورتی که به مفصل نزدیک باشد قادر به ایجاد اختلال در حرکت اندام و ایجاد منظره نامطلوب و به بیان دیگر نازیبا شدن ظاهر فرد می باشد.
اسکارها ممکن است در اثر عوامل مختلف ایجاد شده و بیشتر در پوست هایی که مستعد ابتلا به اسکار هستند بروز می کند. افراد باید توجه باشند که طول دوره درمان برای این نوع پوست ها طولانی تر می باشد.
از جمله التهاب های پوستی که می توانند اسکار ایجاد نمایند عبارتنداز جوش غرور جوانی، آبله مرغان، محل گزش حیوانات، عفونت های عمقی پوست، محل برش جراحی قبلی و سوختگی درجه ۳٫
لازم به ذکر است که امکان همزمان سابسیژن با سایر روش های جوانسازی پوست به خصوص میکرونیدلینگ وجود داشته و پزشک در صورت شدید بودن عارضه با صلاحدید خود آن را همراه با روش های دیگر انجام می دهد؛ با این کار اندازه اسکار کم می شود، دامنه حرکت عضو مبتلا افزایش می یابد، رنگ اسکار به رنگ پوست نزدیک شده و علائم موجود در بیمار همچون درد، خارش و بی حسی تا حد بسیار زیادی کم می شود.
درمان جوشگاه با روش سابسیژن چگونه است؟
ساب به معنی زیر، سیژن به معنی برش و عبارت سابسیژن به طور کلی به معنی برش در زیر پوست می باشد منتها برای انجام آن هرگز از تیغ جراحی بهره گرفته نمی شود.
برای انجام سابسیژن لازم است تا موضع تحت درمان با مواد مخصوص بی حس گردد. بعد از بی حس شدن پوست، پزشک سوزن یا کانولای مخصوصی را به زیر پوست برده و با حرکات رفت و برگشتی فیبروتیک زیر اسکار را آزاد می نماید. با این کار در زیر اسکار یک لخته خون ایجاد می شود که بعد از مدتی تثبیت شده، به هماتوم تبدیل می شود. به تدریج اندازه آن کوچک تر شده و فرورفتگی اسکار در نهایت بیش از ۵۰ درصد جبران می گردد.
چنانچه عمق جای جوش خیلی زیاد باشد همزمان با انجام سابسيژن اسید هیالورونیک یا فاکتور رشد به منظور تسریع فرایند کلاژن سازی در موضع مورد نظر تزریق می شود.
برای جلوگیری از تورم بیش از اندازه صورت و زیاد بودن تعداد اسکارها می توان سابسيژن را در دو جلسه انجام داد.
مزایای سابسيژن
- با هزینه زیادی همراه نبوده و مقرون به صرفه می باشد.
- ایمن بوده و تهاجم آن خیلی کم است.
با عوارض خاصی برای فرد همراه نیست.
اثرات جانبی سابسیژن
امروزه سابسیژن به پروسه درمانی برجسته ای در خصوص درمان جای جوش تبدیل شده؛ زیرا که نتایج حاصل از آن بسیار برتر و مطلوب تر از دیگر روش های درمانی است.
معمولاً مدت زمان انجام پروسه حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه می باشد.
اثرات و عوارض ناشی از پروسه های درمانی اجتناب ناپذیر هستند. فرایند سابسیژن نیز همانند دیگر فرایند ها، اثراتی را در پی دارد که موقت هستند و با رعایت توصیه های ارائه شده توسط پزشک به سرعت بهبود می یابند.
- پوست اطراف ناحیه جراحی شده، به دلیل تجمع خون، ممکن است متورم شود که امری بسیار طبیعی است.
- در صورت احساس درد پس از پروسه جراحی ، فرد با استفاده از کمپرس یخ می تواند از شدت آن جلوگیری کند.
- تغییر رنگ پوست یکی دیگر از اثرات جانبی پروسه سابسیژن است. به همین دلیل به بیماران توصیه می شود که در معرض نور خورشید قرار نگیرند.
مراقبت های بعد از سابسیژن
به دست آوردن نتایج مطلوب از سابسیژن به انجام مراقبت های پس از جراحی بستگی دارد.
- از لمس نواحی جراحی شده پرهیز کنید؛ زیرا احتمال دارد که سبب ایجاد عفونت شود.
- در صورت انجام سابسیژن در ناحیه صورت، پس از ۲۴ ساعت، می توانید به شست و شو و استحمام عادی و روزانه خود ادامه دهید مگر اینکه پزشک مربوطه دستورالعمل دیگری ارائه دهد.
- درصورت انجام سابسیژن در نواحی بدن، در ۲۴ ساعت ابتدایی هرگونه استحمام ، خیس و مرطوب کردن ناحیه جراحی شده، ممنوع است.
- برای بهبود تورم و درد، به فواصل ۱۰ تا ۱۵ دقیقه، روی ناحیه موردنظرکمپرس سرد قرار دهید.
- پس از ۴۸ ساعت می توانید فعالیت های روزانه و معمول خود را انجام دهید.
- به هیچ عنوان اثرات زخم و پوسته های ناشی از آن را دستکاری نکنید.
- به مدت ۲۴ ساعت هیچ گونه لوازم آرایشی و زیبایی استفاده نکنید.
- بر روی ناحیه درمان شده، می توانید از کرم ضد آفتاب با SPF کمتر از ۵۰ استفاده کنید.
- پس از حمام، بر روی پوست لایه نازکی از وازلین بمالید.
- در صورت مشاهده هریک از موارد زیر، فوراً با پزشک مربوطه تماس بگیرید:
- تشدید یافتن درد چند روز پس از انجام پروسه
- بالا بودن دمای بدن به مدت ۲۴ ساعت
- افزایش تورم پس از گذشت ۴۸ ساعت
خونریزی مداوم
افرادی که سابقه بیماری هیپوتروفیک دارند ، دارای زخم های کلوئیدی هستند یا بدن آنان توانایی انعقاد خون را ندارد، بهتر است که برای انجام سابسیژن اقدام نکنند.
کاندید مناسب برای انجام سابسیژن
این فرایند برای تمام افرادی که می خواهند اثرات زخم ناشی از جوش های موجود بر روی پوست را از بین ببرند مناسب است. همچنین برای درمان جراحت های به جا مانده، پس از انجام یک پروسه جراحی روش خوبی است.
تعداد جلسات انجام سابسیژن
تعداد جلسات، در حقیقت به میزان و شدت زخم و جراحت ها بستگی دارد.
برای درمان اسکار ملایم، معمولاً ۴ تا ۶ جلسه نیاز است. بین هر جلسه وقفه یک ماه وجود دارد.